Home Extensies

Extensies

Extensies - Modules

Onderwerp index
Extensies
Componenten
Modules
Plugins
Talen
Alle pagina's

Module - Joomla! Extension Directory Modules

Een meer lichtgewicht en flexibele extensie gebruikt voor de paginaweergave is een module. Modules worden gebruikt voor kleine delen van de pagina welke over het algemeen minder complex zijn en mogelijk vertoond kunnen worden naast verschillende componenten. Om onze vergelijking van het boek voort te zetten, een module kan gezien worden als een voetnoot of een bijschrift, of wellicht een afbeelding/onderschrift gedeelte weergegeven op een bepaalde pagina. Uiteraard kan een voetnoot op elke pagina staan maar niet alle pagina's zullen ze hebben. Voetnoten kunnen getoond worden ongeacht welk hoofdstuk u leest. Vergelijkbaar kunnen modules weergegeven worden ongeacht welk component geladen is.

Modules zijn als kleine mini toevoegingen welke overal geplaatst kunnen worden op uw site. Ze werken in sommige gevallen samen met componenten en in andere gevallen zijn ze volledige op zich zelf staande stukjes code om data weer te geven uit de database zoals artikelen (Nieuwsflits). Modules worden gewoonlijk gebruikt om data weer te geven maar zij kunnen ook interactieve formulier items zijn om data in te geven zoals bijvoorbeeld de log-in module of enqûetes.

Modules kunnen toegewezen worden aan moduleposities welke gedefinieerd zijn in uw template en in het beheergedeelte middels module beheer door bewerking van de module positie instellingen. Bijvoorbeeld, "links" en "rechts" zijn gewoonlijk voor een 3 kolommen weergave.

Modules weergeven

Elke module is toegewezen aan een modulepositie op uw site. Indien u het op twee verschillende plaatsen wilt weergeven dient u de module te kopiëren en de kopie toe te wijzen aan de nieuwe positie. U kunt ook instellen in welke menu-items (en dus pagina's) een module vertoond wordt, u kunt alle menu-items selecteren of u kunt deze uitkiezen door de control toets ingedrukt te houden en meerdere locaties één voor één te selecteren in het module [Bewerken] venster

Opmerking: Uw hoofdmenu is een module! Wanneer u een nieuw menu in menu beheer aanmaakt kopieert u eigenlijk de hoofdmenu module (mod_mainmenu) code met de naam van uw nieuwe menu. Wanneer u een module kopieert, kopieert u niet alle parameters, u staat Joomla! eenvoudig toe om dezelfde code nogmaals te gebruiken met twee verschillende instellingen.

Nieuwsflits voorbeeld

Nieuwsflits is een module welke artikelen toont van uw site op een toegewezen positie. Het kan gebruikt en geconfigureerd worden om één categorie, alle categorieën, of willekeurige artikelen uit te lichten voor gebruikers. Het zal zo veel van een artikel tonen als u instelt, en zal een Lees meer... link tonen om de gebruiker naar het volledige artikel te brengen.

De nieuwsflits module is vooral nuttig voor zaken zoals sitenieuws of om het laatst toegevoegde artikel aan uw website te tonen.Laatst aangepast (maandag, 11 augustus 2008 06:00)