Home Extensies

Extensies

Onderwerp index
Extensies
Componenten
Modules
Plugins
Talen
Alle pagina's

Standaard heeft Joomla! alles in huis om de inhoud te bewerken en uw website te doen stralen. Maar voor veel mensen ligt de ware kracht van Joomla! in het applicatie framework dat het voor ontwikkelaars over de hele wereld mogelijk maakt om krachtige toevoegingen te creëren welke extensies genoemd worden. Een extensie wordt gebruikt om mogelijkheden toe te voegen aan Joomla! die niet bestaan in de basis code. Hier enkele voorbeelden van de honderden beschikbare extensies:

 • Dynamische formulieren
 • Zakelijke of organisatorische toepassingen
 • Documenten beheer
 • Afbeelding en multimedia gallerijen
 • E-commerce en winkelwagen toepassingen
 • Fora en chat software
 • Kalenders
 • E-mail nieuwsbrieven
 • Data verzamel en rapportage gereedschappen
 • Banner advertentie systemen
 • Betaalde inschrijf services
 • en nog veel, veel, meer

U kunt meer voorbeelden vinden op onze altijd groeiende Joomla! Extensions Directory. Bereid u voor verbaasd te zijn over de hoeveelheid opwindend werk geproduceerd door onze actieve ontwikkelaars community!

Een bruikbare gids voor de extensiesite kunt u vinden op:
http://extensions.joomla.org/content/view/15/63/

Typen extensies

Er zijn vijf typen extensies:

 • Componenten
 • Modules
 • Templates
 • Plugins
 • Talen

U kunt meer lezen over de specificaties van deze door gebruik te maken van de links in de artikel index - een inhoudsopgave (weer een andere nuttige mogelijkheid van Joomla!) - rechts bovenaan of door te klikken op de Volgende link onderaan.


Component - Joomla! Extension Directory Componenten

Een component is het grootste en meest complexe type extensie. Componenten zijn als kleine applicaties die in het hoofdgedeelte van de pagina weergegeven. Een vergelijking die de relatie zou kunnen verduidelijken zou zijn dat Joomla! een boek is en alle componenten de hoofdstukken in het boek. Het core artikel component (com_content), bijvoorbeeld, is de mini applicatie welke alle core artikelen verwerkt net zoals het core registratie component (com_user) de mini applicatie is welke de gebruikers registratie afhandelt.

Veel van de Joomla! core mogelijkheden worden geboden middel van de standaard componenten zoals:

 • Contactpersonen
 • Voorpagina
 • Nieuwsfeeds
 • Banners
 • Groepsmail
 • Enqûetes

Een component beheert data, stelt weergaven in, biedt functionaliteit, en kan over het algemeen elke operatie uitvoeren welke nietonder de algemene functies van de core code valt.

Componenten werken hand in hand samen met modules en plugins om een rijke variatie aan inhoudsweergave en functionaliteit te bieden naast de standaard artikel en inhouds weergave. Ze maken het mogelijk Joomla! compleet te transformeren en de mogelijkheden uit te breiden.


Module - Joomla! Extension Directory Modules

Een meer lichtgewicht en flexibele extensie gebruikt voor de paginaweergave is een module. Modules worden gebruikt voor kleine delen van de pagina welke over het algemeen minder complex zijn en mogelijk vertoond kunnen worden naast verschillende componenten. Om onze vergelijking van het boek voort te zetten, een module kan gezien worden als een voetnoot of een bijschrift, of wellicht een afbeelding/onderschrift gedeelte weergegeven op een bepaalde pagina. Uiteraard kan een voetnoot op elke pagina staan maar niet alle pagina's zullen ze hebben. Voetnoten kunnen getoond worden ongeacht welk hoofdstuk u leest. Vergelijkbaar kunnen modules weergegeven worden ongeacht welk component geladen is.

Modules zijn als kleine mini toevoegingen welke overal geplaatst kunnen worden op uw site. Ze werken in sommige gevallen samen met componenten en in andere gevallen zijn ze volledige op zich zelf staande stukjes code om data weer te geven uit de database zoals artikelen (Nieuwsflits). Modules worden gewoonlijk gebruikt om data weer te geven maar zij kunnen ook interactieve formulier items zijn om data in te geven zoals bijvoorbeeld de log-in module of enqûetes.

Modules kunnen toegewezen worden aan moduleposities welke gedefinieerd zijn in uw template en in het beheergedeelte middels module beheer door bewerking van de module positie instellingen. Bijvoorbeeld, "links" en "rechts" zijn gewoonlijk voor een 3 kolommen weergave.

Modules weergeven

Elke module is toegewezen aan een modulepositie op uw site. Indien u het op twee verschillende plaatsen wilt weergeven dient u de module te kopiëren en de kopie toe te wijzen aan de nieuwe positie. U kunt ook instellen in welke menu-items (en dus pagina's) een module vertoond wordt, u kunt alle menu-items selecteren of u kunt deze uitkiezen door de control toets ingedrukt te houden en meerdere locaties één voor één te selecteren in het module [Bewerken] venster

Opmerking: Uw hoofdmenu is een module! Wanneer u een nieuw menu in menu beheer aanmaakt kopieert u eigenlijk de hoofdmenu module (mod_mainmenu) code met de naam van uw nieuwe menu. Wanneer u een module kopieert, kopieert u niet alle parameters, u staat Joomla! eenvoudig toe om dezelfde code nogmaals te gebruiken met twee verschillende instellingen.

Nieuwsflits voorbeeld

Nieuwsflits is een module welke artikelen toont van uw site op een toegewezen positie. Het kan gebruikt en geconfigureerd worden om één categorie, alle categorieën, of willekeurige artikelen uit te lichten voor gebruikers. Het zal zo veel van een artikel tonen als u instelt, en zal een Lees meer... link tonen om de gebruiker naar het volledige artikel te brengen.

De nieuwsflits module is vooral nuttig voor zaken zoals sitenieuws of om het laatst toegevoegde artikel aan uw website te tonen.


Plugin - Joomla! Extension Directory Plugins

Een van de meest geavanceerde extensies voor Joomla! is de plugin. In vorige versies van Joomla! waren plugins bekend als mambots. Naast de naamswijziging is hun functionaliteit uitgebreid. Een plugin is een code sectie welke in werking wordt gezet wanneer een vooringestelde gebeurtenis plaats vindt binnen Joomla!. Editors zijn plugins bijvoorbeeld, welke uitgevoerd worden wanneer de Joomla! gebeurtenis onGetEditorArea geschiedt. Het gebruik van een plugin stelt de ontwikkelaar in staat om de manier waarop hun code wordt uitgevoerd aan te passen afhankelijk van welke plugins geïnstalleerd zijn in reactie op een gebeurtenis.


Language - Joomla! Extensions Directory Talen

Nieuw in Joomla! 1.5 en wellicht de meest basis en kritische extensie is een taal. Joomla! wordt vrijgegeven met meerdere installatie talen maar de basis site en administror worden geleverd met één taal en-GB - hetgeen engels is. Om alle huidige beschikbare talen in het pakket bij te voegen zou het core pakket enorm vergroten en onhandelbaar maken voor het uploaden. De taalbestanden maken het mogelijk om alle gebruikers interfaces, zowel publieke deel als beheer gedeelte weer te geven in de lokale voorkeurstaal. Let op, deze paketten hebben geen enkele invloed op de eigenlijke inhoud zoals artikelen.

Meer informatie over vertalingen is beschikbaar op http://community.joomla.org/translations.html
Natuurlijk vindt u in het Nederlands vertaalde pakketten en extensies op DutchJoomla! Downloads.

Laatst aangepast (maandag, 11 augustus 2008 06:00)